Wednesday, September 7, 2011

Pasarica ta e fidela



Papagalul de mare face parte din familia Alcidae. Pare sa fie fratele mai mic al pinguinilor, insa, nu este ruda cu acestia. El poate fi recunoscut foarte usor datorita ciocului viu colorant. Acesta este de fapt „costumul sau de nunta”, pe care-l imbraca doar in perioada de imperechere.
Desi pare un animal neajutorat, papagalul de mare s-a adaptat foarte bine la conditiile de viata din apropierea marii, in timpul “zborului” subacvatic folosindu-si aripile pe post de inotatoare.


Unde traieste? De cele mai multe ori, papagalul de mare se lasa purtat de valurile marilor Polului Nord si ale Oceanului Atlantic, la cateva sute de kilometri de uscat. Acolo iti puteti gasi in cea mai mare parte a anului, execeptie facand primava cand acestia vin la malul marii pentru a-si depunde ouale in cuiburi sapate deasupra stancilor, pe pantele acoperite de vegetatie sau la baza stancilor abrupte.



Cu ce se hraneste? Mancarea preferata a papagalului de mare este anghila de nisip. Folosindu-se de aripi, acesta se scufunda in adancul marilor cu o viteza surprinzatoare.
In lunile de vara, intre locurile de clocit si bancurile de pesti, papagalii de mare formeaza in aer o adevarata aglomerare. Succesul clocitului depinde de distanta ce trebuie parcursa pentru procurarea hranei pentru ei insisi precum si pentru puii flamanzi.



Cum se inmulteste? In perioada martie – aprilie, papagalii de mare se intalnesc in apropierea cursurilor de apa, unde are loc ceremonia curtarii (cand isi freaca ciocurile unul de altul) si imperecherea. Abia apoi ei revin pe mal, ocupandu-si locul obisnuit de clocit. Perechile tinere trebuie sa-si sape propriul loc de clocit, daca nu gasesc o vizuina de iepure prin apropiere. Femelele depun un singur ou ce va fi clocit de ambii parteneri, cu randul. Cand puiul iese din ou, parintii isi impart responsabilitatile de procurare a hranei.


Pescarusii sunt inamicii principali ai puilor, iar pentru a scapa, nestiind inca sa zboare, acestia se arunca de pe stanci in apa si inoata. Dupa ce si-au parasit locuinta, trebuie sa invete sa zboare si sa-si procure hrana. In anul urmator tinerile pasari revin in colonie, iar dupa 4-5 luni vor cloci pentru prima oara.

Legatura dintre mascul si femela dureaza de obicei toata viata. Chiar daca nu reusesc sa-si petreaca impreuna tot timpul anului, acestia se revad in fiecare primavara, la cuib.


Curiozitati despre papagalul de mare:
Papagalul de mare isi unge penele cu secretia uleioasa a glandei uropigiene de la baza cloacei, devenind astfel impermeabil la apa.
Sub apa, papagalul de mare elimina aerul dintre pene, aratand de parca ar inota intr-o bula argintie de aer.
Papagalul de mare este o pasare curioasa, uitandu-se cu placere in cuiburile tovarasilor sai de specie.
Papagalii de mare pot inota si zbura foarte repede, insa datorita picioarelor pozitionate mult posterior nu aterizeaza prea elegant, ajungand la destinatie pe burta.

Galerie foto:









No comments:

Post a Comment